Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο: “Pricing & Reimbursement”

Home / Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο: “Pricing & Reimbursement”

Pricing & Reimbursement Conference

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο  στο Divani Caravel το ΣυνέδριοPricing & Reimbursement, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τo Health Daily και τη Boussias Communications, με τη συνεργασία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ και στο οποίο η SIGMASOFT ήταν χορηγός.

Το Συνέδριο εξελίχθηκε σε κορυφαία συνάντηση εκπροσώπων θεσμικών φορέων και διακεκριμένων Ελλήνων & διεθνών ομιλητών, με την ενεργό συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο σύστημα τιμολόγησης και οι νέες τιμές φαρμάκων. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων & ιατροτεχνολογικών προϊόντων  στην Ελλάδα.

 Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.

 Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας ανέφερε στην ομιλία του ότι: «προτεραιότητες αποτελούν η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή».

Επίσης τόνισε ότι η αδράνεια της Πολιτείας οδήγησε σε στρεβλώσεις το χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα Εθνικά Σχέδια για κάθε πάθηση και τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέπουν στους Επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα.

«Η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα και ειδικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα οδηγήσουν σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Σημαντικό μέλημα της Πολιτείας είναι η αποπληρωμή των χρεών των παρόχων υγείας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.

Θετική λίστα και αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας αποτελούν βασικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική.

«Σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον χρειάζονται τόσο οι πάροχοι υγείας όσο και οι ασθενείς» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

 Η Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κατερίνα Αντωνίου αρχικά σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Τα συνέδρια τύπου Β, προκαλούν αύξηση της δαπάνης και πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας» ανέφερε η Πρόεδρος του οργανισμού.

Η διαδικασία τιμολόγησης ακολουθεί συγκεκριμένη ροή εργασίας από τον ΕΟΦ, ξεκινώντας από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και καταλήγοντας στην Επιτροπή Τιμών.

Στρεβλώσεις χρόνων που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζει την τιμολόγηση.

Στόχος o εξορθολογισμός των γενοσήμων και η δίκαιη τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων. Οι προσπάθειες γίνονται από έναν αποδεκατισμένο ΕΟΦ, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού δαπανών είναι οι εξής:

•Τιμολογιακή πολιτική

•Πολιτική αποζημίωσης

•Δίκαιo σύστημα rebares/clawback

 «Με άριστα το 100 βάζουμε βαθμό 70 στην αποτελεσματικότητα του ΕΟΦ» είπε με διάθεση αυτοκριτικής η κ. Αντωνίου.

«Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούνται χρόνια, καθώς οι στρεβλώσεις είναι κι αυτές αποτέλεσμα πολλών ετών. Έχουμε όμως τη θέληση να βρούμε λύσεις. Με μια υπουργική απόφαση δύο σελίδων δεν λύνονται τα προβλήματα. Η πολυπλοκότητα του θέματος μας οδηγεί σε πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΦ.

«Έμμεσες παρεμβάσεις και τηλέφωνα δεν χρειάζονται για να γίνει η δουλειά των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο οργανισμός διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας» τόνισε η κ. Αντωνίου.

Αν και δουλεύουμε με ένα σύστημα one size, ο ΕΟΦ προσπαθεί για μια σταθερή και συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι «Γυρίζουμε σελίδα στον ΕΟΠΥΥ. Προσπαθούμε για απρόσκοπτη πρόσβαση των περισσοτέρων στις υπηρεσίες υγείας.

Έχουμε καθημερινές τριβές με όλους τους παρόχους, που οφείλονται στις παλιότερες στρεβλώσεις.

Οι πάροχοι είχαν μάθει να πληρώνονται σχεδόν για όλες τις οφειλές τους.

Ο ΕΟΠΥΥ κληρονόμησε παλιά χρέη κρυφά και φανερά από τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σύντομα για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο οποίος θα περιλαμβάνει και νέες παροχές, όπως για παράδειγμα οι οδοντιατρικές δαπάνες.

«Θα βασιστούμε πολύ στην πολιτική της πρόληψης», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πρόεδρος ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε ότι «Η αύξηση χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων. Αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία. Απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης.

Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης.

«Το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15 % των συνολικών δαπανών υγείας. Πρέπει να δούμε και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

 Αναμένουμε στη αγορά 7.000 νέα φάρμακα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

«Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς σε πολλές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης. Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και το Σύστημα Υγείας ,για άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο Αντιπρόεδρος ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Κωλέτης δήλωσε ότι «Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης . Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ κ. Βασίλειος Πενταφράγκας ανέφερε ότι «Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση».

Οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ. Η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Κάθε φάρμακο κάτω από 12 €, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

«Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Πενταφράγκας.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Ιωάννης Φίλος ανέφερε ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν απαραίτητα φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή.

«Τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν και σαφώς η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Στην Επιτροπή Τιμών θα έπρεπε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών» ανέφερε ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών

Συνεχίζοντας ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Ρώμης κ. Fabrizio Gianfrate τόνισε ότι «Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία πραγματοποιείται διαπραγμάτευση μεταξύ των εταιρειών και της Πολιτείας».

 Στην Ιταλία υπολογίζεται η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας Η αποζημίωση στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου. Αν μία θεραπεία δεν αποδειχτεί δραστική, τότε δεν αποζημιώνεται και το κόστος θεραπείας το επωμίζεται η φαρμακευτική εταιρεία.

Πλήρης αποζημίωση παρέχεται μόνο στο 10% των ασθενών της Ιταλίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

Επίσης, υπάρχει περιορισμός στην αποζημίωση συγκεκριμένων ενδείξεων φαρμάκων.

Μία πρόταση του Καθηγητή αφορά στο να βγουν από τη λίστα φαρμάκων οικονομικά φάρμακα με αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία και έτσι να μπορούν να συνταγογραφούνται χωρίς περιορισμούς.

«Οι Υγειονομικές Αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις φαρμακοοικονομικές μελέτες κάθε φαρμάκου και του δείκτες ποιότητας ζωής» υπογράμμισε ο Καθηγητής.

 

Ο κ. Δημήτριος Φλωρίνης, Seconded National Expert , Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να υποστηρίζει τα συστήματα υγείας των χωρών-μελών, για να είναι ανθεκτικά στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος».

Η Επιτροπή εκδίδει συγκεκριμένες οδηγίες, με στόχο την προάσπιση της καινοτομίας και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν διαφορετικά project.

Το σύστημα EPR (External Pricing Referencing) εξετάζει τα συστήματα τιμολόγησης 24 χωρών της ΕΕ.

Το EURIPID Project είναι μια κοινή βάση δεδομένων για τις τιμές 25 χωρών, οι οποίες μοιράζονται τα στοιχεία τους.

«Επίσης, η Επιτροπή συζητά με ειδικούς πάνω στο θέμα των επενδύσεων στο χώρο της υγείας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα μέρος του πακέτου Γιούνγκερ θα επενδυθεί στην υγεία» ανέφερε ο κ. Φλωρίνης.

Ο κ. Peter Schneider από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Αυστρίας μίλησε για την μεγάλη πίεση που υπάρχει στους προϋπολογισμούς υγείας σε όλη την Ευρώπη.

H EE έχει κοινούς στόχους με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Η αξιολόγηση τιμολόγησης γίνεται με βάση την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας. Κάποιες χώρες ακολουθούν σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων την ελεύθερη τιμολόγηση.

«Τα περισσότερα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν τιμές αναφοράς από άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Schneider.

Ο κ. Umit Dereli, ΓΓ Association of Research – Based Pharmaceuticals Companies (AIFD) τόνισε ότι «Στην Τουρκία ο προϋπολογισμός των κοινωνικών ασφαλίσεων ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στην αποζημίωση φαρμάκων».

Επίσης, ο αντίστοιχος Οργανισμός Φαρμάκων της Τουρκίας ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.

Η τιμολόγηση βασίζεται σε μέσο όρο από 6 χώρες αναφοράς της Ευρωζώνης: Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Γαλλία συν την τιμή της χώρας εισαγωγής του φαρμάκου για τα φάρμακα που έχουν ακόμα πατέντα. Τα δε φάρμακα, στα οποία έχει λήξει η πατέντα τιμολογούνται στο 60% της παραπάνω τιμής.

Η ανατιμολόγηση γίνεται δύο φορές το χρόνο. Η αποζημίωση επίσης αποφασίζεται δύο φορές το χρόνο, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες καταθέτουν τους φακέλους τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αν επιθυμούν προχωρούν και σε εκπτώσεις.

Οι εναλλακτικές προτάσεις για την τιμολόγηση στην Τουρκία είναι τα Management Entry Agreements, δηλαδή οι συμφωνίες των φαρμακευτικών εταιρειών με την Επιτροπή Τιμολόγησης βάσει της αποτελεσματικότητας του κάθε φαρμάκου.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας Γενικός Διευθυντής IMS HEALTH ανέφερε ότι  «Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή των γενοσήμων τόσο μικρότερο το μερίδιο αγοράς τους. Αντιθέτως όσο μειώνεται η τιμή τους αυξάνεται η χρήση τους ».

Η κ. Βασιλική Κουτραφούρη από τον ΕΟΦ μίλησε για τη μεθοδολογία EPR που ακολουθεί ο ΕΟΦ σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ βρίσκει τιμές του εξωτερικού στο σύστημα EURIPID, αλλιώς βρίσκουν την τιμή αναφοράς στην Ευρώπη.

Για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα δεν πρέπει να ξεπερνά την τιμή αναφοράς.

Η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δέσποινα Μακριδάκη ανέφερε ότι το δαιδαλώδες σύστημα του παρελθόντος οδήγησε σε στρεβλή τιμολόγηση. «Το σοβαρότερο όμως θέμα είναι η αγωνία του ασθενή αν θα έχει πρόσβαση στο φάρμακό του. Καλό είναι λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ακολουθώντας τις διαδικασίες, για το κοινό καλό» δήλωσε η κ. Μακριδάκη.

Ο Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μίλησε για την εκλογίκευση της συνταγογράφησης καθώς και τη σωστή συμπεριφορά των γιατρών ως τα δύο σημαντικά βήματα για την συνταγογράφηση.

«Ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι να αποζημιώνει υπηρεσίες υγείας . Δυστυχώς δεν έχουμε βρει το κλειδί στην τιμολόγηση και την συνταγογράφηση αλλά πρέπει να το βρούμε άμεσα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παράγει κόστος μεγάλο και θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εκλογικεύσει με νέους τρόπους και μεθόδους το κόστος αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα είναι δέσμιος μιας τιμολογιακής πολιτικής που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρχει ενιαία πολιτική τιμολόγησης από έναν φορέα» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ δήλωσε ότι «πρέπει να μπουν κανόνες και διαδικασίες για την τιμολόγηση. Η υποχρέωση του γιατρού είναι η εκλογίκευση της ηλεκτρονικής συνταγοφράφησης».

«Πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι δομές συστημάτων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης σημαντικό είναι να διορθωθούν τα οργανωτικά συστήματα και να γίνουν ενιαία για την διευκόλυνση όλων όσων τα χρησιμοποιούν» ανέφερε ο κ. Τάγαρης.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Τιμολόγησης ΣΦΕΕ ανέφερε ότι «Ο στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι ο κάθε ασθενής να έχει το φάρμακό του, στο χρόνο που πρέπει, αφού τηρούνται όλες οι διαδικασίες».

«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα τιμολόγησης όπου εμπλέκει την Ελλάδα με άλλες 28 χώρες, όπου συμβαίνουν λάθη και αστοχίες. Βάσει αυτού έχουμε μια σειρά στρεβλώσεων ακολουθώντας πολλά προβλήματα και κυρίως στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής, χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο διότι αυτός το σύστημα απέτυχε. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ.Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, δήλωσε ότι «το σύστημα τιμολόγησης που στηρίζεται στις 3 χαμηλότερες τιμές δεν είναι βιώσιμο. Δυστυχώς ένα τέτοιο σύστημα είναι καταστροφή».

«Συμφωνούμε με την πρόσβαση στην καινοτομία αλλά όχι σε ότι τιμολογείται. Σημαντικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας όπου από τα 925 φάρμακα μόνο τα 58 αποζημιώθηκαν ενώ αντίθετα στην Ελλάδα αποζημιώνονται όλα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για ασθενείς με HIV «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες τόνισε ότι «η αποζημίωση των φαρμάκων είναι το πιο σημαντικό για τους ασθενείς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου η πρόσβαση των ασθενών έχει μειωθεί και η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί».

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος των ασθενών με τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ και να συνεχιστεί η παρουσία τους σε θέματα υγείας» ανέφερε ο κ. Δέδες.

Ο κ. Alexander Natz, Γενικός Γραμματέας Επιχειρηματιών Φαρμάκων Ευρώπης (EUCOPE) ανέφερε ότι «τα μέτρα περιορισμού της τιμής περιορίζουν και επηρεάζουν την καινοτομία. Η νέα τάση είναι η δυνατότητα για online σειριακό αριθμό όπου θα υπάρχουν κοινές προμήθειες και θα συντονίζονται όλοι οι φορείς».

Η κ. Τίνα Τρίψα, Ειδικός Ερευνών Υγείας δήλωσε ότι «από τη μια πλευρά η αδυναμία του κράτους να πληρώσει για την υγεία και από την άλλη πλευρά οι εταιρείες να πιέζουν για υψηλότερες τιμές δεν δίνουν καμία λύση στον ασθενή. Αντίθετα τον έχουν στη μέση χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Οι ασθενείς εμπιστεύονται τις καινοτόμες θεραπείες και θα πλήρωναν έως και 20% παραπάνω για να έχουν μια τέτοια θεραπεία» συμπλήρωσε η κ. Τρίψα.

Στη συνέχεια η κ. Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director, Abbvie Pharmaceuticals τόνισε από την πλευρά της τις ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας. Μεταξύ άλλων τόνισε η κ. Βερναδάκη την αλλαγή αρχιτεκτονικής της θετικής λίστας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες και προσαρμογή στην Ελληνική πραγματικότητα, την αποζημίωση των φαρμάκων με βάση την πραγματική τους αξία με επανατιμολόγηση στη διετία και τέλος αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των φορέων ώστε να πετύχουμε πραγματική επίδραση στην βελτίωση της υγείας.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, ανέφερε ότι η πρώτη κίνηση του ΕΟΦ είναι η θεραπεία για την Ηπατίτιδα C.

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια αλλά οι τιμές είναι τρομερά υψηλές για να τις αντέξει ένα σύστημα υγείας» δήλωσε ο κ. Γιαννόγλου.

Η κ. Ζέφη Βοστιτσάνου, Διευθύντρια Επιστημονικών & Κυβερνητικών Υποθέσεων ΣΦΕΕ, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός για την υγεία. «Βασική προϋπόθεση στις πολιτικές υγείας είναι το Health Technology Assessment (HTA)» τόνισε η κ. Βοστιτσάνου.

Ο κ. Gerry Λιβαδάς Γενικός Γραμματέας SEIV, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην κατανάλωση φαρμάκων, στις ιατρικές, εξετάσεις, στις καισαρικές και γενικότερα στις επεμβάσεις σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. «Είμαστε απίστευτα σπάταλοι στο χώρο της υγείας» ανέφερε ο κ. Λιβαδάς.

Τέλος ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ανέφερε ότι η Ηπατίτιδα C είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να εξαλειφθεί έως το 2030. «Ο σύλλογος μας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ και ήδη έχουμε κληθεί να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Είναι σημαντικό για εμάς να βοηθάμε τους φορείς και το σύστημα υγείας» τόνισε ο κ. Καλαμίτσης.

CONTACT US

Send us your message and we will contact you as soon as possible.